Zdrav način ishrane i konzumiranja pića

In this page

  Nema univerzalnog načina ishrane ili plana ishrane koji se preporučuje osobama koje boluju od Kronove bolesti. Vaš lekar ili nutricionista mogu da Vam pomognu tako što će vas posavetovati o individualnom načinu ishrane koji odgovara vašim potrebama.

  Hrana će sačuvati više nutrijenata i vitamina što je pažljivije budete pripremali. Dinstana hrana i hrana pripremljena na pari je bolja od pečene hrane. Zbog hronične upale gastrointestinalnog trakta, vaše telo može da apsorbuje hranu samo u ograničenoj meri. Pravilnom ishranom i pažljivom pripremom hrane, moći ćete da umanjite ove probleme.Možete da ublažite probleme ako sledite neka jednostavna pravila. Izbegavajte kiselu, slatku, vruću ili hladnu hranu, kao i začinjenu i masnu hranu. Prekomeran unos sirove hrane ili proizvoda od žitarica (npr. hleb od celog zrna) se takođe ne preporučuje.

  Alfa i omega: zdrav način ishrane i konzumiranja pića

  Alfa i omega zdrave ishrane je unos odgovarajuće količine tečnosti. Odrasla osoba treba da pije najmanje 1,5 do 2 litra tečnosti dnevno. Ta količina može biti značajno veća kod pacijenata koji boluju od Kronove bolesti tokom napada, posebno zbog dijareje.Sprečite gubitak tečnosti – uvek budite dobro hidrirani! Uz zdravu ishranu, vodite računa da uzimate dovoljno tečnosti. Naročito u periodima pogoršanja, treba da pijete više od dva litra tečnosti, što je više nego što je potrebno zdravoj osobi.Pored hrane, vodite računa i o izboru pića koja konzumirate. Gazirana, slatka i kisela pića (npr. voćni sokovi od citrusa i limunade), kao i preterana konzumacija kafe, mogu izazvati dodatne probleme.U raznim profesionalnim diskusijama, lekari preporučuju ograničavanje pića na negaziranu mineralnu vodu, blage čajeve i sokove od nekiselog voća i povrća. To uključuje napitke kao što su sok od banane ili kruške ili čaj od kamilice. Naročito negazirana mineralna voda obezbeđuje organizmu neophodne mikroelemente.

  Potpuna zabrana alkohola?

  Osobe koje uživaju u čaši dobrog vina ili piva mogu da se opuste. Ne postoji opšta zabrana konzumacije alkohola za pacijente koji boluju od Kronove bolesti. Međutim, treba da pijete samo razumne količine alkohola u određenim prilikama. Ako se vaše stanje pogorša, moraćete da prestanete da pijete alkohol.

  EM-17740, 09/2019

  Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson