In this page

Podrška

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost

Stručnjaci ‚već dugo diskutuju o uticaju vežbanja na Kronovu bolest. Odgovori na ova pitanja su sada ohrabrujući: vežbanje ne utiče na pojavu upale i ne pogoršava je.

Ishrana

Održavanje odgovarajuće ishrane je važno u Kronovoj bolesti. Ishrana mora da bude balansirana i zdrava zato što su organizmu potrebni važni nutrijenti, vitamini i minerali. Kronova bolest se razlikuje od osobe do osobe – Vaša bolest ima veoma specifičan tok. Zbog toga, preporuke o ishrani moraju da budu razvijene posebno za Vas.

Zdrav način ishrane i konzumiranja pića

Zdrava ishrana je svakako veoma važna zbog svog pozitivnog uticaja na tok bolesti. Mnoge osobe traže informacije o ishrani na internetu i zatim pokušavaju da ih prilagode svojim potrebama.

Moja ishrana tokom napada Kronove bolesti, u slučaju intestinalnih striktura i nakon operacije

Razgovarajte sa svojim lekarom. Zajedno možete da napravite plan ishrane za sve faze vaše bolesti. Vaš lekar će moći da vam pomogne tako što će vam dati preporuke i savete koji odgovaraju vašim potrebama.

Psihološke implikacije

Psihološke implikacije

Istraživači su dugo verovali da psihološki faktori mogu da izazovu Kronovu bolest. Danas se zna da ne postoji veza između napada bolesti i trajnog emocionalnog stresa. Međutim, naučnici se slažu da faktori stresa imaju direktan uticaj na tok bolesti.

Moja strategija samopomoći

Kada vam se dijagnostikuje Kronova bolest, dan treba da provedete – što je moguće više – bez stresa i anksioznosti. Da biste to postigli, potrebni su vam hrabrost i plan kako da prevaziđete bolest.

Suočavanje sa depresijom

Suočavanje sa problemima nije lako. Mnogi pacijenti provedu čitav život pokušavajući da pronađu prave strategije za suočavanje sa stresom i anksioznošću.

Život sa Kronovom bolešću

Život sa Kronovom bolešću

Najbolji način za lečenje Kronove bolesti je uspostavljanje efikasnog plana lečenja, ali suočavanje sa redovnim dnevnim aktivnostima zahteva više od medicinskog tretmana. Uz to je potrebno održati pozitivan stav, zdrav način života i uspostaviti kontakt sa grupama za podršku.

Zasnivanje porodice

Kronova bolest obično nema direktan uticaj na planiranje porodice.

Moj odmor – kako da se pripremim

Da li ste razmislili o svemu? Jeste li razmišljali i o tome da porazgovarate s vašim lekarom?

Rečnik

Rečnik termina

EM-17740; 09/2019