Moja ishrana tokom napada Kronove bolesti, u slučaju intestinalnih striktura i nakon operacije

In this page

  Creva mogu lako da se preopterete tokom upalnog napada. Lekari savetuju ishranu sa niskim sadržajem vlakana koja će pomoći u ublažavanju intestinalne upale. Vaše telo je pod velikim stresom tokom napada bolesti. Vodite računa da unosite odgovarajuće količine tečnosti bez obzira na smanjen unos hrane. Izaberite napitke koji će vašem telu obezbediti odgovarajuće količine nutrijenata i minerala. Ti napici obuhvataju sokove od nekiselog voća, negaziranu mineralnu vodu i čajeve. Ishrana treba da bude hranljiva. Avokado, banana i krem-supe su dobar izbor.

  Ishrana u slučaju intestinalne strikture (sužavanja) i nakon operacije

  Ako vaša bolest dovede do intestinalne strikture (sužavanja) ili ako se segment vašeg creva hirurški ukloni, morate u potpunosti da izbacite balastne materije iz ishrane. Balastne materije su nesvarljiva vlakna u povrću (žitarice, mahunarke, zrna) i voću. Vezuju vodu i dodaju masu stolici i pomažu u prenosu hrane i otpada kroz creva.

  Bez obzira na napad – jedite

  Mnogi pacijenti odbijaju da pravilno jedu i počinju da poste tokom faze napada. Razlozi za takvu odluku su: mučnina, bol, nedostatak apetita – što su sve prateće manifestacije Kronove bolesti u periodu pogoršanja. To je pogrešno. S jedne strane, upala intestinalnog trakta smanjuje apsporpciju nutrijenata, dok s druge strane kontinuirana dijareja izaziva gubitak tečnosti i dovodi do gubitka težine i dehidracije.Zbog izbegavanja unosa hrane i pića, kod mnogih pacijenata s aktivnom Kronovom bolešću dolazi do nedostatka vitamina i minerala. Zato je važno da vi i vaš lekar ili nutricionista razvijete odgovarajući individualni koncept ishrane (u obliku posebno razvijenog plana ishrane ili liste dodataka ishrani) da biste mogli da se nosite s bolešću i preduzmete mere kada dođe do akutnog napada.

  Vaša ishrana tokom akutnog napada

  Kada se faza napada završi, preporučuje se da ne počinjete odmah s načinom ishrane koji ste imali pre napada bolesti. Važno je da se postarate da se telo postepeno navikne na preporučenu ishranu. Iskoristite prvih nekoliko dana nakon poboljšanja za regulaciju svog varenja. Dajte svom telu dovoljno vremena da se odmori kako bi moglo da se prilagodi. Ako se tokom upalne faze vaša ishrana sastoji uglavnom od tečnosti, preporučuje se da veoma polako počnete da konzumirate čvrstu hranu sa niskim sadržajem vlakana.

  Preporučena hrana
  Hrana koju treba izbegavati
  Voće: oprano i pasirano voće kao što su banane, zrele jabuke, jagode, meke kruške, breskve, kivi ili mango.

  Kiselo voće: kiseline u citrusima kao što su limun, narandže itd. opterećuju želudac. Ovo se odnosi i na sokove od tog voća.

  Žitarice i krompir: griz, pir, pirinač i pasta, kuvani krompiri i knedle se lako vare.

  Masti i ulja. Izbegavajte veće količine ulja, pržene hrane, kobasice i meso sa visokim sadržajem masti, kao i majonez.

  Proteini: riba s niskim sadržajem masti (npr. pastrmka), govedina s niskim sadržajem masti, ćuretina, meso divljači ili piletina, meko kuvana jaja.

  Slatkiši: veće količine slatkiša koji sadrže puno masti kao što je marcipan ili čokolada. Izbacite iz ishrane zaslađivače koji zamenjuju šećer.

  Uzimajte puno tečnosti: blage čajeve (npr. od kamilice), negaziranu vodu, sokove od povrća i nekiselog voća kao što su jabuka, kruška ili banana.


  EM-17740, 09/2019