Moja strategija samopomoći

In this page

  Kada vam se dijagnostikuje Kronova bolest, dan treba da provedete – što je moguće više – bez stresa i anksioznosti. Da biste to postigli, potrebni su vam hrabrost i plan kako da prevaziđete bolest.

  Svi težimo svakodnevnom životu bez trzavica. Takođe, kada vam se dijagnostikuje Kronova bolest, dan treba da provedete – što je moguće više – bez stresa i anksioznosti. Da biste to postigli, potrebni su vam hrabrost i plan kako da prevaziđete bolest. Potrebno je da sami napravite taj plan, zajedno sa svojim partnerom, porodicom i prijateljima, grupa za samopomoć ili da poztražite stručnu pomoć.

  Ako već niste, pridružite se lokalnoj grupi za podršku pacijentima. Ovde pogledajte spisak lokalnih grupa za podršku pacijentima.

  Svaki početak je težak. Nakon određenog vremena – obično uz pomoć stručnjaka – osobe sa hroničnom upalom creva razvijaju potrebne strategije da prihvate svoju bolest i integrišu je u svoj svakodnevni život. Oni moraju da se oslobode svog straha. Težite dugoročnim pozitivnim efektima i ne zadovoljavajte se kratkoročnim uspesima.

  Da biste održali fizičku i mentalnu kondiciju, možete da koristite različite tehnike opuštanja i da odvojite vreme za fizičku aktivnost ili da se pridružite grupi za podršku kako biste se povezani sa drugim ljudima koji prolaze kroz isto što i vi. Psihoterapeut može da pomogne ako imate lične probleme.

  Pronađite svoj način da prevaziđete bolest.

  Sledeće strategije vam mogu biti od koristi:

  • pokušajte da prihvatite svoje stanje;
  • otkrijte izvore vašeg stresa, problema i strahova;
  • otkrijte aktivnosti koje će vam pomoći u ublažavanju stresa;
  • zatražite profesionalnu pomoć ako je potrebno;
  • dozvolite sebi da pokažete emocije, ali se distancirajte od problema.

  EM-17740, 09/2019