Fizička aktivnost

In this page

  Istraživanja su pokazala da redovno vežbanje ili učestvovanje u sportskim aktivnostima ima pozitivan efekat na pacijente, unapređuje njihovo stanje, povoljno utiče na tok bolesti i na ukupno zdravlje.

  To znači da Vam fizička aktivnost pomaže da bolje savladate bolest i značajno unapređuje kvalitet vašeg života. Važno je da znate koje su granice Vaše fizičke aktivnosti i da ih ne prelazite. Pozitivne efekte vežbanja ćete osetiti već nakon nekoliko nedelja redovnog treniranja. Osećaćete da ste snažniji i u boljoj formi. Postaćete otporniji i spremni da se izborite sa Kronovom bolešću.

  Otkrijte pravu sportsku aktivnost koja odgovara vašim potrebama

  Otkrijte kako vežbanje i fizička aktivnost, bez obzira na Kronovu bolest, obogaćuju vaš svakodnevni život! Neka Vas vode Vaše želje i potrebe i probajte ono što vam odgovara. Učestvovanje u sportu u kom uživate – bilo sami, u parovima ili u grupi – će ubrzo doneti prve rezultate. To će vas motivisati i osigurati dugotrajnu aktivnost.

  Generalno treba da prilagodite programe sportskih aktivnosti i vežbi svojim interesima. Najbolje je da porazgovarate sa svojim lekarom i da saznate koje sportske aktivnosti Vam savetuje.

  Dobri izbori za vežbanje su: šetnja, fitnes, trening sa trenerom, ples, igre sa loptom, plivanje, džogiranje ili joga.

  Slušajte svoje telo

  Vežbanje i sportske aktivnosti mogu da imaju pozitivan uticaj na Kronovu bolest. Moraćete da promenite svoj program treniranja i da ga prilagodite svojim sposobnostima zato što samo pravi balans može da dovede do pozitivnih rezultata i osigura i fizičku snagu i mentalnu stabilnost. Sportske aktivnosti ohrabruju, poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje i tako osnažuju Vaš imuni sistem.Umerene, manje zahtevne aktivnosti poboljšavaju i fizičko i mentalno zdravlje.Pronađite aktivnost u kojoj uživate i koja Vam najviše odgovara. Važno je da pravite dovoljno pauza ili da se dovoljno odmarate i da uvođenje vežbanja u vaš svakodnevni život ne izaziva dodatni stres.Apsorpcija nutrijenata je umanjena kod Kronove bolesti i zbog toga može doći do nedostatka magnezijuma i gvožđa. Izgubljeni nutrijenti moraju da se nadoknade, naročito ako ste nedavno započeli program vežbanja. Zbog redovnog vežbanja, Vašem telu je potrebno više nutrijenata i možda ćete morati da uzimate dodatke ishrani i o tome treba da porazgovarate sa svojim lekarom.

  Šta treba da imam na umu prilikom vežbanja: lekovi, operacija i stoma

  Napadi

  Vežbanje i fizička aktivnost imaju pozitivan efekat na Kronovu bolest. Međutim, na umu treba da imate sledeće: u slučaju akutnog ili ozbiljnog pogoršanja bolesti, vežbanje se preporučuje samo u određenoj meri. Ne forsirajte se. Pravite potrebne pauze i dozvolite svom telu da se odmori.

  Nakon operacije

  Treba da izbegavate vežbanje odmah nakon operacije da ne biste ugrozili proces ozdravljenja. Nakon operacije možete postepeno da počnete s fizičkim aktivnostima tako što ćete krenuti od fizičkih vežbi niskog intenziteta (npr. šetnje). U slučaju operacije abdomena, potreban je duži period bez vežbanja kako biste izbegli postoperativnu herniju. Vežbe koje izazivaju veliko opterećenje abdominalnog zida ili abdominalnih mišića (kao što je dizanje tegova) se ne preporučuju zato što mogu da izazovu oštećenje.

  Stoma

  Pacijenti sa stomom mogu normalno da učestvuju u sportskim aktivnostima zato što kesa stome može da se sakrije ispod odeće. Najveća prepreka je u glavi pacijenta. S izuzetkom borilačkih veština i možda skijanja, preporučuju se sve sportske aktivnosti kao što su biciklizam, odbojka, tenis, joga, pilates.

  Uzimanje lekova

  U sportskim aktivnostima možete učestvovati i kada uzimate lekove. Pre terapije se posavetujte sa svojim lekarom o svim ograničenjima u pogledu fizičke aktivnosti. Prekomeran napor može da izazove vrtoglavicu ili mučninu. Ako koristite lekove koji smanjuju snagu i gustinu kosti (kortikosteroide), učestvujte samo u aktivnostima koje ne uključuju veliki napor i stres za vaše kosti (npr. plivanje).

  Slušajte svoje telo

  Bez obzira na to koje sportske aktivnosti izaberete, uvek treba da razmotrite svoje sposobnosti! Počnite s intervalima niskog intenziteta, zatim polako pojačavajte ako vaše telo to može da toleriše i pažljivo planirajte pauze. Sebi uvek zadajte realistične ciljeve. Primetićete da odgovarajući nivo aktivnosti poboljšava vaše zdravlje i pomaže vašem telu da lakše izdrži Kronovu bolest.

  EM-17740, 09/2019

  Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson