Zasnivanje porodice

In this page

  Vrlo je važno da znate da Kronova bolest ne predstavlja prepreku uspešnom partnerstvu, seksualnom životu ili roditeljstvu. Kronova bolest obično nema direktan uticaj na planiranje porodice. Relativan rizik od prenošenja Kronove bolesti vašem potomstvu, na osnovu stepena srodnosti, iznosi između 0 i 36 procenata. Zato nema potrebe da izbegavate kontakte sa drugim ljudima ili seks, već je potrebno da načinite određene promene kako biste mogli da živite srećano i ispunjeno.

  Kontracepcija

  Ako želite da odložite planiranje porodice, u suštini nema prepreka korišćenju standardnih metoda kontracepcije.

  Te metode su generalno pouzdane tokom perioda remisije. Međutim, to se ne odnosi i na akutnu fazu. Efikasnost pilula je ograničena tokom perioda napada, između ostalog zbog konstantne dijareje.

  U svakom slučaju, preporučuje se da porazgovarate o opcijama kontracepcije sa svojim lekarom i da budete spremni na potencijalne neželjene reakcije.

  Reprodukcija i plodnost

  Nema opštepoznatih efekata Kronove bolesti na mušku i žensku plodnost, naročito u periodu remisije.

  Međutim, tokom perioda napada, plodnost kod žena može da bude smanjena i začeće može biti otežano, ali samo privremeno.

  Kod muškaraca, komplikacije povezane s bolešću kao što su apscesi, fistule i operacije mogu imati negativan uticaj na erekciju i ejakulaciju.

  Pravi trenutak?

  Zasnivanje porodice i roditeljstvo spadaju u najlepše doživljaje u životu. Nema razloga da, uprkos bolesti, ne ispunite svoje želje sa svojim partnerom.Sledite ovo pravilo: s medicinske tačke gledišta, najbolje vreme za začeće je kada je Kronova bolest u remisiji. Plodnost nije smanjena u ovom periodu i trudnoća će se odvijati bez komplikacija i praktično bez razlike u odnosu na trudnoću kod zdravih žena. Rizik od komplikacija kao što su spontani pobačaj je povećan kada je bolest aktivna u trenutku začeća ili tokom trudnoće.

  Razgovarajte sa svojim lekarom

  Začeće, tok trudnoće i uzimanje lekova za Kronovu bolest tokom planiranja porodice ili trudnoće su teme o kojima žena treba da razgovara sa svojim gastroenterologom i svojim ginekologom.

  EM-17740, 09/2019

  Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson