Terapija – Šta Ja Mogu Da Uradim?

Terapija – Šta Ja Mogu Da Uradim?

Ja patim od psorijaze. Da li postoji način kako mogu da je držim pod kontrolom? Koji su izazovi sa kojima ću se suočavati?

Bolji kvalitet života: Kako poboljšati kvalitet života tokom borbe sa psorijazom?

Rana dijagnoza i započinjanje lečenja što pre kao i izbegavanje "okidača" koji bi mogli da pogoršaju psorijazu predstavljaju ključ za uspešnu kontrolu ove bolesti. Terapija mora da bude efikasna. Ovo pomaže u kontroli bolesti i smanjuje negativni uticaj na kvalitet života pacijenta. Pacijenti su u dodatnom riziku od drugih bolesti kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, povišen krvni pritisak ili depresija, ako se nepravilno leče.

Okidači za psorijazu – šta da se izbegava?

Savetuje se izbegavanje sledećih okidača:

 • Alkohol: često konzumiranje velikih količina alkohola može da pojača rizik od pogoršanja ili relapsa (ponovne pojave) psorijaze. Osim toga, može doći do interakcije između alkohola i nekih lekova koji se koriste u terapiji psorijaze. Razlog za zabrinutost je i povećani rizik od neželjenih dejstava nekih lekova.
 • Pušenje: pušenje može da bude štetno, naročito kod nekih oblika psorijaze (npr. kod psorijaze sa lokalizacijom na šakama i tabanima). Pušenje je povezano sa pojačanim rizikom od razvoja kardiovaskularne bolesti.
 • Povrede kože i poderotine: savetuje se da se izbegava svako oštećenje kože jer češanje i trljanje zahvaćene regije mogu da izazovu promene tipične za psorijazu. Umesto toga, koristite sredstva za hidrataciju kože.
 • Stres: stresne situacije su štetne kod pacijenata sa psorijazom. Stres, negativne emocije i svakodnevne situacije mogu da budu okidači za pogoršanje bolesti ili mogu da dodatno pogoršaju stanje na delovima kože koji su već upaljeni. Savetuju se različite tehnike, npr. tehnika pravilnog disanja, joga, meditacija. Posavetujte se sa Vašim dermatologom ako se Vaša bolest pogoršava jer niste u stanju da ograničite ili potpuno uklonite stres. Savetovanje sa psihologom ili psihijatrom može da se pokaže korisnim.
 • Gojaznost: Pacijenti sa psorijazom češće pate od gojaznosti. Terapija psorijaze sistemskim lekovima, uključujući i biološke lekove, može da bude manje delotvorna kod gojaznih pacijenata. Pokazalo se da pregibi kože na kojima dolazi do trljanja slabije reaguju na terapiju. Bakterijske i gljivične infekcije se takođe češće javljaju kod gojaznih pacijenata. Gojazni pacijenti mogu da se posavetuju sa dijetitičarem.

Psorijaza i nega kože

Upotreba hranljivih i hidratantnih masti je ključna za efikasno lečenje psorijaze kada se koriste istovremeno sa propisanim terapijskim opcijama koje sadrže aktivne sastojke i u topikalnim preparatima (kreme, masti, itd.) i uz sistemske lekove jer to može da pomogne da se smanji potreba za aktivnim sastojcima.

 • Preporučuje se svakodnevno nanošenje hranljivih i hidratantnih masti. Najbolji rezultati se postižu kada se nanose na kožu neposredno posle tuširanja.
 • Tuširajte se mlakom vodom i izbegavajte vrele kupke.
 • Izbegavajte grebanje kože glave kada perete kosu.
 • Posle tuširanja, pažljivo osušite ruke i nanesite hidratantnu pomadu. Kada ste u kontaktu sa sredstvima koja iritiraju kožu (sredstva za čišćenje, kiseline) nosite zaštitne rukavice.
 • Koristite i sredstva za zaštitu od sunca.

Psorijaza noktiju: nega noktiju kod psorijaze - praktični saveti

Oko polovine pacijenata sa psorijazom razvija i promene na noktima. Kada su zahvaćeni nokti, pratite sledeće smernice:

 • Održavajte kratke, ravno podsečene nokte da bi se smanjio rizik od povrede.
 • Ne uklanjajte ni kožu, ni prljavštinu ispod noktiju oštrim predmetima.
 • Posle pranja ruku, osušite ih i nanesite hranljivu pomadu.
 • Nosite zaštitne rukavice kada radite u bašti ili obavljate kućne poslove, kao i za vreme sportskih i drugih aktivnosti.
 • Nosite i čarape i cipele proizvedene od prirodnih materijala. Cipele treba da budu udobne.
 • Nosite odgovarajuću obuću na plaži ili pored bazena da biste izbegli gljivične infekcije.
 1. Ford AR, et al. JAMA Dermatol. 2018 Aug 1;154(8):934-950.
 2. National Psoriasis Foundation Webpage: https://www.psoriasis.org/blog/what-you-need-know-about-elimination-diets-part-1 Pristupljeno marta 2021.
 3. National Psoriasis Foundation Webpage: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/specific-locations/hands-feet-nails Pristupljeno marta 2021.
 4. Tips for Psoriasis Skin Care Webpage: https://www.webmd.com/skin-problems-and-terapijas/psoriasis/psoriasis-skin-care-tips Pristupljeno marta 2021.
 5. National Psoriasis Foundation Webpage: https://www.psoriasis.org/causes/ Pristupljeno marta 2021.
 6. Medical News Today_2018 Webpage: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323231 Pristupljeno marta 2021.
 7. The Burden of Psoriasis Epidemiology, Quality of Life, Comorbidities and terapija Goals: https://irishskin.ie/wp-content/uploads/2016/08/Burden_of_Psoriasis_Report_final.pdf Pristupljeno marta 2021.

Recenziju obavila asist. Aleksandra Bergant Suhodolčan, MD; Odeljenje za dermatovenerologiju, Univerzitetski medicinski centar Ljubljana

EM-109692; 09/2022