Lečenje

Lečenje

psoriasis_treatment_Lečenje.png

Psorijaza je hronična zapaljenska bolest kože. Brojni faktori utiču na početak i pogoršanje ove bolesti – infekcije, stres, mehanička oštećenja kože, pušenje, alkoholizam, neki lekovi, kao i gojaznost, koji doprinose naslednoj predispoziciji pacijenata. Savremene terapije su efikasne u lečenju psorijaze, ali ova bolest ostaje neizlečiva. Terapijske opcije su prilagođene individualno svakom pacijentu i njihov izbor zavisi od različitih faktora, aktivnosti bolesti, obima uticaja bolesti, vrste psorijaze, kao i pratećih bolesti. Bagi oblici psorijaze dobro reaguju na terapiju lekovima koji se primenjuju lokalno na zahvaćeni deo kože (topikalna terapija). Umerena do teška psorijaza se leči ultraljubičastim zračenjem (fototerapija) ili sistemskim lekovima u obliku tableta, kapsula, injekcija ili infuzija.

Pacijenti koji se leče od psorijaze trebalo bi da održavaju zdrav način života, zdravu ishranu, da imaju redovne fizičke aktivnosti i da održavaju optimalnu telesnu težinu. Unos alkohola treba da bude ograničen, a pušenje je zabranjeno.

Fototerapija (svetlosna terapija) je poznata i koristi se od davnina. Izlaganje kože svetlu usporava rast zahvaćenih ćelija kože i poboljšava stanje kože obolele od psorijaze. Pokazalo se da sunčanje povoljno deluje na većinu pacijenata i vidljivo smanjuje manifestacije na koži. Zanimljivo je da se fototerapija može koristiti i kod pacijenata, kod kojih izloženost sunčevoj svetlosti može da pogorša simptome. PUVA je način lečenja psorijaze koji kombinuje lek psoralen (uzima se oralno) koji povećava osetljivost na svetlosnu terapiju i ultraljubičasto svetlo A (UVA). Fototerapija UVB zracima (širokospektralno ili uskospektralno ultraljubičasto svetlo) kod psorijaze je bezbednija od PUVA terapije i može da se preporuči pacijentima koji imaju psorijazu i dodatne probleme sa jetrom ili očima. Konvencionalna sistemska terapija se koristi kada je lokalno lečenje neuspešno. Sistemska terapija može da se primenjuje u obliku injekcija ili tableta. Konvencionalne sistemske terapije su veoma efikasne, ali one podrazumevaju i veći rizik od neželjenih dejstava. Sistemski lekovi se preporučuju za pacijente sa umerenom do teškom psorijazom. Kod pacijenata koji primaju sistemsku terapiju mora da se vrši analiza krvi i merenje krvnog pritiska u redovnim intervalima.

Biološki lekovi predstavljaju veliki napredak u lečenju psorijaze i oni vraćaju nadu pacijentima. Biološke terapije menjaju imune reakcije tela. Biološka terapija ciljano deluje na imuni sistem. Za razliku od drugih imunosupresivnih lekova, biološki lekovi ciljano deluju samo na ona mesta koja su zahvaćena psorijazom i pogodni su za dugotrajnu upotrebu. Biološka terapija se primenjuje kod pacijenata kod kojih je konvencionalna sistemska terapija bila neuspešna, ili je kontraindikovana ili je pacijenti ne podnose. Biološki lekovi se primenjuju potkožnom injekcijom ili intravenskom infuzijom.
Upotreba tradicionalnih domaćih preparata za ublažavanje simptoma psorijaze može da prija i olakša tegobe. So iz Mrtvog mora za kupanje: Upotreba soli iz Mrtvog mora spada u tradicionalno lečenje psorijaze. Postoji i veći broj kozmetičkih proizvoda koji sadrže so iz Mrtvog mora koja reguliše stvaranje sebuma, ima antibakterijska svojstva i poboljšava stanje kože.

Lokalno (topikalno) lečenje

Lokalne preparate u obliku masti ili krema dermatolog prepisuje pacijentima sa blagom ili umerenom formom psorijazom. Masti ili kreme se nanose direktno na zahvaćena područja kože.

Fototerapija

Fototerapija (svetlosna terapija) je poznata i koristi se od davnina. Izlaganje kože svetlu usporava rast zahvaćenih ćelija kože i poboljšava stanje kože koja je obolela od psorijaze.

Biološki lekovi

Biološki lekovi predstavljaju veliki napredak u lečenju psorijaze i vraćaju nadu pacijentima.

Kako deluju biološki lekovi?

Biološke terapije deluju ciljano na imuni sistem. Za razliku od drugih imunosupresivnih lekova, biološki lekovi deluju ciljano samo na mesta na kojima nastaje psorijaza i pogodni su za dugotrajnu upotrebu.

Terapija – Šta Ja Mogu Da Uradim?

Ja patim od psorijaze. Ima li načina da mogu da je držim pod kontrolom? Koji su izazovi sa kojima ću se suočavati?

Tradicionalni domaći preparati za lečenje psorijaze

Upotreba tradicionalnih domaćih preparata za ublažavanje simptoma psorijaze može doprineti osećaju prijatnosti i olakšanja na koži koju je zahvatilo oboljenje.

Konvencionalna sistemska terapija

Konvencionalna sistemska terapija se, po pravilu, koristi kada je lokalno (topikalno) lečenje neuspešno.

Upoznajte Evu

Psorijatična bolest

EM-109692; 09/2022