Početak šizofrenije

Početak šizofrenije

Šizofrenija retko kada počinje pre puberteta, dok u odraslom dobu učestalost šizofrenije naglo raste. Ova bolest pogađa i muškarce i žene (u odnosu 1,4:1). U većini slučajeva, šizofrenija se dijagnostikuje kod starijih tinejdžera ili kod osoba u dvadesetim godinama, ali se simptomi šizofrenije mogu javiti u bilo kom životnom dobu.

Iako je opšta učestalost približno ista kod oba pola, prosečan uzrast u kome se kod muškaraca dijagnostikuje šizofrenija je 15–24 godine, odnosno 25–34 godine kod žena. Rani (mlađi od 20 godina) ili veoma rani (mlađi od 13 godina) početak bolesti se povezuje sa težim tokom i lošijom prognozom u odnosu na kasniji početak bolesti. Kod muškaraca, prva akutna epizoda se obično javlja posle navršenih 20 godina, a kod žena, prvi simptomi se dijagnostikuju obično posle 30. godine.

Kod muškaraca, prva akutna epizoda se obično javlja posle 20. godine, a kod žena, prvi simptomi se dijagnostikuju obično posle 30. godine.

Zapamtite!

Tipičan uzrast kada se javlja prva epizoda je između 18 i 25 godina, a uopšteno posmatrano, između puberteta i 40. godine.

Kod žena, prva epizoda se obično javlja nešto kasnije nego kod muškaraca, što se povezuje sa neuroprotektivnim delovanjem (zaštita moždanih ćelija) ženskog hormona estrogena. Prvi simptomi šizofrenije se često se javljaju nekoliko meseci pa čak i godina pre prvih akutnih simptoma bolesti.

Ovi simptomi se mogu dosta razlikovati. Mogući su i simptomi koji su karakteristični za druge mentalne bolesti, kao što su neuroze i depresija. Dakle, nije smisleno navoditi sve te simptome, jer se svaki od njih može javiti kod bilo koga i u bilo kom periodu života. U ovoj fazi pacijent obično poriče da je bolestan. Zato će možda odbijati lečenje.

Lečenje je efikasnije što se pre započne. Poboljšanje se postiže tokom lečenja prvih simptoma šizofrenije, ali ovo može da potraje nekoliko meseci. Dakle, psihijatri će možda imati teškoća da odgovore na pitanje pacijenta ili njegove porodice o tome kada mogu da očekuju prva poboljšanja nakon započinjanja terapije.

Šizofrenija se retko dijagnostikuje kod dece. Međutim, slučajevi ove bolesti su zabeleženi i kod dece uzrasta 5 i 6 godina. Šizofrenija kod dece obično ima težak tok i za nju je karakteristično da se češće javlja kod dečaka nego kod devojčica.

EM-109686; 09/2022

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson