Savet br. 2

Savet br. 2

Postoji nekoliko specifičnih problema i simptoma koji mogu da utiču na Vas, a vezani su za hroničnu limfocitnu leukemiju (HLL). Jedan od simptoma HLL je umor. 16

Dajemo Vam nekoliko saveta kako da imate energije i izbegnete umor: dobra ishrana i unošenje dosta tečnosti može da pomogne u povećavanju nivoa energije.17 Evo saveta kako da održite energiju dok vežbate: 18

  • Uzmite obrok koji sadrži skrob 1 do 4 sata pre vežbanja
  • Unosite dosta vode ili druge tečnosti da ne dehidrirate

HLL može da prouzrokuje neobjašnjiv gubitak telesne težine, bol ili rani osećaj punoće stomaka kada jedete. 16
Dajemo Vam nekoliko saveta za održavanje zdrave telesne težine. Ako ne možete da jedete velike obroke, često unošenje malih obroka može da pomogne. 19 Povećanje energije u svakodnevnoj hrani i napicima, može da Vam pomogne da povećate unos proteina i energije a da ne morate više da jedete. 20 Postoji mnogo načina za pojačanje energije svakodnevnom ishranom – birajte opcije punomasnih i visokokaloričnih obroka, kada možete.

Ako mislite da gubite telesnu težinu ili treba da je povećate, evo nekoliko ideja kako da pojačate energiju u svakodnevnoj ishrani: 20

  • Dodajte šećer ili med u kašu
  • Koristite mnogo maslaca na tostu
  • Koristite pročišćeni maslac ili maslac za kuvanje
  • Koristite punomasni sir ili jogurt
  • Dodajte šećer ili sirup dezertima
  • Servirajte povrće sa maslacem
  • Dodajte sladoled, slatku pavlaku ili mleko u prahu u hladne pudinge

Pokušajte da održavate težinu u normalnom opsegu prema Vašoj visini. Vaš lekar može da vam da savet vezano za Vašu idealnu težinu. Ako ste zabrinuti zbog težine, obratite se svom lekaru za savet i podršku. HLL povećava rizik da dobijete infekciju. 16 Jak imuni sistem će Vam pomoći u borbi protiv infekcija. Zdrava i uravnotežena ishrana će obezbediti hranljive sastojke i pomoći imunom sistemu da se izbori sa infekcijama.

16. American Cancer Society. Leukemia - chronic lymphocytic. April 2016. http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/003111-pdf.pdf. Datum pristupa april 2017.
17. Macmillan Cancer Support. Managing symptoms of fatigue. Jul 2013. Dostupno na: http://www.macmillan.org.uk/information-and-support/coping/side-effects-and-symptoms/tiredness/tips-manage-symptoms-fatigue.html. Datum pristupa april 2017.
18. NHS. Food and drinks for sport. May 2014. Dostupno na: http://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/Sport.aspx. Datum pristupa april 2017.
19. Macmillan Cancer Support. Appetite. September 2014. Dostupno na: http://www.macmillan.org.uk/information-and-support/coping/side-effects-and-symptoms/eating-problems/appetite.html. Datum pristupa april 2017.
20. Macmillan Cancer Support. Meal ideas. September 2014. Dostupno na: http://www.macmillan.org.uk/information-and-support/coping/maintaining-a-healthy-lifestyle/preventing-weight-loss/sample-menus.html. Datum pristupa april 2017.

EM-118457; 12/2022

Povezani sadržaj