Pobeda u borbi za život

(Rumunija) "Postao sam aktivniji, samopuzdaniji, moj učinak na poslu se poboljšao. Ukratko, pobedio sam u borbi za život.

Hronična_limfocitna_leukemija-Pobeda_u_borbi_za_život

Pobeda u borbi za život

"Postao sam aktivniji, samopuzdaniji, moj učinak na poslu se poboljšao. Ukratko, pobedio sam u borbi za život.
U julu 2012. godine sam otkrio malu izraslinu na vratu koja nije izgledala kao limfni čvor. Uradio sam analize krvne slike, kao što mi je lekar opšte prakse preporučio, i rekao mi je da idem kod hematologa. Nakon fizikalnog pregleda i nekoliko ispitivanja, dijagnoza je brzo postavljena: HLL sa tipom malih B-ćelija. To je bio priličan šok. Bio sam uznemiren i ljut, moja žena je takođe bila potresena, imali smo malu decu. Moj život se okrenuo naopačke, svi planovi za budućnost su odjednom otkazani.
Nisam imao pojma da li ću bolestan moći da radim, nismo imali novca za lečenje u inostranstvu. Sve je bilo u haosu. Izgledalo je kao da nije bilo nade za nas. Hematolog je bila jedina osoba koja je mogla da me smiri. Rekla mi je koje mogućnosti lečenja postoje i objasnila mi je kako bi ta lečenja trebalo sprovoditi, tako da se malo svetla pojavljivalo na kraju tunela. Počeli smo klasičnom šemom hemioterapije i u međuvremenu je lekarka pripremila medicinsku dokumentaciju za odobrenje novijeg lečenja. Odobrenje lečenja obično traje, a odobrava ga nacionalna komisija koja se sastaje jednom mesečno.
Vreme je bilo jedina stvar, koju nisam imao. Primio sam pet klasičnih šema pre nego što sam dobio odobrenje za novu hemioterapiju. Prošao sam četiri ciklusa nove hemioterapije dok nisam morao da prestanem zato što su svi lekovi koje sam uzimao veoma uticali na jetru. Tokom lečenja sam uspevao da nastavim sa poslom, ugurao sam dane kada sam morao da ležim u bolnici među radne dane. Činjenica da sam ostao aktivan popravljala mi je raspoloženje i mislim da mi je pomogla u svladavanju neželjenih efekata koji su bili prilično teški. Lečenje je bilo efikasno, rezultati analize krvne slike su bili normalni, osim nalaza jetre, koji su bili prilično loši (TGO, TGP su bili veći od 1300).
Zbog toga je hematolog u martu 2013. godine odlučio da se terapija prekine. Nalazi su za 18 meseci postali normalni, ali sam otkrio da sam zaražen virusom hepatitisa C. Zbog virusa smo zajedno sa hematologom odlučili da sačekamo drugu opciju. Lekarka mi je u septembru 2015. godine rekla za novu terapiju. Rešenje je delovalo savršeno za mene i nije bila hemioterapija. Istražio sam novu terapiju i izgledala je suviše dobra da bi bilo istinita, ali je terapija bila nova i u Rumuniji nije bila pokrivena zdravstvenim osiguranjem. Tako je situacija opet bila loša. Ipak, uradio sam sve analize da bi se videlo da li bi mi nova terapija bila korisna.
Lekarka me je pozvala u decembru 2015. godine i rekla mi je da "imaju novu terapiju za mene". Nisam se usudio da je ispitujem kako je to uspela. Bio sam vrlo srećan da počnem novo lečenje. U tom trenutku, nalazi krvne slike su bili loši, limfni čvorovi na vratu su bili uvećani, bili su veći od 4 cm i počeo sam da ih dodirujem svaki čes. Nakon početka lečenja, limfni čvorovi su se smanjili za 3-4 dana i zaista sam mogao da osetim kako se smanjuju od večeri do jutra. Posle mesec dana su praktično nestali. Parametri nalaza krvne slike su se menjali tačno kao što je opisano. Na početku su se povećali, zatim su se smanjivali i nakon 7 meseci su bili prilično normalni, a lekovi nisu uticali na jetru i nivo mokraćne kiseline je normalan. Neželjeni efekti su ređi, malo vrtoglavice ili osećaj kao da imam grip. Lek se primenjuje redovno, jednom dnevno. Rekao bih da lek utiče i na moje raspoloženje. Postao sam aktivniji, samopuzdaniji, moj učinak na poslu se poboljšao. Ukratko, pobedio sam u borbi za život.

EM-118457; 12/2022

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson