Teško putovanje

(Mađarska) "Ja uzimam lek ujutru i onda mogu da provedem ceo dan sa porodicom"

Hronična_limfocitna_leukemija-Teško_putovanje

Teško putovanje

"Ja uzimam lek ujutru i onda mogu da provedem ceo dan sa porodicom"
Kod mene je HLL otkrivena rutinskim pregledom na radnom mestu. Prvu terapiju sam primila posle pet godina. Osećala sam se bolje i mogla sam da radim. Bolest se ponovo aktivirala 2011. godine. Primila sam nekoliko terapija. Hemioterapija je bila efikasna, organizam je reagovao, ali je dejstvo trajalo samo kratko. Stalno sam imala epizode mučnine, povraćanja i raznih komplikacija, uključujući razvoj kožnih promena. Imala sam herpes zoster, grip, infekcije gornjeg respiratornog sistema i stalno sam osećala umor. Bila sam iscrpljena.
Prošle godine sam imala gadnu upalu pluća, koja se vrlo sporo lečila. Mnogo sam kašljala i stalno sam bila umorna. Tada je broj belih krvnih zrnaca bio preko 200.000. Najveći broj je bio 340.000. Leukofereza je izvršena nekoliko puta da bi se smanjio broj belih krvnih zrnaca. Uzimam novi lek od 15. decembra 2014. godine. Limfni čvorovi su se potpuno povukli i krvna slika se lepo oporavlja. Više nisam umorna i nemam noćna znojenja. Nije bilo neželjenih dejstava. Nisam bila u bolnici od kada primam terapiju.
Poslednju transfuziju sam primila u aprilu prošle godine. Prođe po nekoliko dana da ne razmišljam o bolesti. To mi omogućava da uživam u manjim i većim stvarima u životu. Uzimam lek ujutru i onda mogu da provedem ceo dan sa porodicom. Mogu da kuvam, da se bavim vrtlarstvom, rukotvorinama, da čitam, gledam TV i da se igram sa unučadima.

EM-118457; 12/2022