Fototerapija

Fototerapija

Fototerapija je lečenje zahvaćene kože ultraljubičastim (UV) zracima. Oni imaju antizapaljensko dejstvo i inhibiraju ubrzano razmnožavanje ćelija kože i njihovo sazrevanje.

Fototerapija je lečenje zahvaćene kože ultraljubičastim (UV) zracima. Oni imaju antizapaljensko dejstvo i inhibiraju ubrzano razmnožavanje ćelija kože i njihovo sazrevanje. Uskospektralna terapija UVB zracima talasne dužine od 311nm najviše se koristi za lečenje psorijaze. Kada je psorijaza teža, koristi se UVA zračenje u kombinaciji sa fotosenzibilizatorom (psoralen), što se naziva fotohemoterapija ili PUVA (Psoralen + PUVA). Pacijent može da uzme ovaj fotosenzibilizator (sredstvo za pojačanje osetljivosti na svetlost) u obliku tableta ili kapsula, ili da ga nanese na kožu obliku masti ili stavi u vodu u kojoj se kupa. Za postizanje remisije, obično je potrebno da pacijent ima između 20 i 30 fototerapija što se sprovodi u određenim terapijskim centrima.

UV zračenje je kancerogeno i povećava rizik od razvoja raka kože. Broj terapija zračenjem ograničen je na 300 fotohemoterapija sveukupno.

Pacijentima sa psorijazom se savetuje da se ne izlažu suncu i ne idu u solarijum jer imaju kancerogeno dejstvo.

PUVA (psoralen + UVA)

Ovo je način lečenja psorijaze koji kombinuje lek koji povećava osetljivost na UV zrake - psoralen (uzima se oralno) i ultraljubičasto zračenje A (UVA). Pacijenti sa psorijazom uzimaju dozu psoralena pre tretmana fototerapijom sa UVA lampom. Bolesniku se daju zaštitne naočare koje treba da nosi tokom postupka. Osim toga, pacijentima se proverava vid i funkcija jetre nakon niza terapijskih tretmana (3-4 tretmana nedeljno). Kao mera predostrožnosti, koža ne sme da bude izložena sunčevoj svetlosti neposredno nakon tretmana. PUVA se obično koristi kod pacijenata sa 10%-15% površine kože zahvaćene psorijazom. Dugotrajna fototerapija je povezana sa povećanim rizikom od svraba, glavobolje, mučnine i pojave raka kože.

Fototerapija UVB zracima

Fototerapija UVB zracima (širokospektralno ili uskospektralno ultraljubičasto svetlo) kod psorijaze je bezbednija od PUVA terapije i može da se preporuči pacijentima koji imaju psorijazu i dodatne probleme sa jetrom ili očima. Pacijenti obično osete poboljšanje simptoma nakon nekoliko terapijskih tretmana UVB zracima. Isto kao i PUVA, fototerapiju UVB zracima treba sprovoditi pod medicinskom kontrolom. Izloženost UVB svetlosti može da izazove neposredno izlečenje crvenila kože (eritem) i svraba. Uskospektralna UVB terapija spektrom talasne dužine od 311 – 312 nanometara smatra se najefikasnijom u lečenju psorijaze.

EM-109692; 09/2022

Povezani sadržaj

Biološki lekovi
Kako deluju biološki lekovi?
Tradicionalni domaći preparati za lečenje psorijaze
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson