Tradicionalni domaći preparati za lečenje psorijaze

Tradicionalni domaći preparati za lečenje psorijaze

Upotreba tradicionalnih domaćih preparata za ublažavanje simptoma psorijaze može doprineti osećaju prijatnosti i olakšanja na koži koju je zahvatilo oboljenje.

Kako lečiti psorijazu domaćim preparatima?


So za kupanje iz Mrtvog mora: Upotreba soli iz Mrtvog mora primer je tradicionalnog lečenja psorijaze. Postoji i veći broj kozmetičkih proizvoda, koji sadrže so iz Mrtvog mora, koja reguliše sebum, ima antibakterijska svojstva i poboljšava stanje kože.


Poboljšan kvalitet života: kako poboljšati zdravlje kada bolujete od psorijaze? Što je posebno štetno za pacijente sa psorijazom?


Osim rane dijagnoze i početka terapije, takođe je važno izbegavati faktore koji mogu da izazovu pogoršanje simptoma psorijaze. To pomaže u lečenju bolesti i smanjenju negativnih uticaja na kvalitet života. Ako bolesnici ne preduzmu potrebne mere opreza za smanjenje simptoma psorijaze, bolest može da izazove znatno veći rizik od ozbiljnih komplikacija, uključujući hipertenziju, gojaznost i dijabetes.

Psorijaza – šta treba izbegavati?

Ako bolujete od psorijaze, trebalo bi da izbegavate nekoliko faktora, a posebno:

 • Alkohol: često konzumiranje alkohola može da poveća rizik od izbijanja psorijaze i da pogorša simptome bolesti. Osim toga, alkohol može da reaguje sa aktivnim supstancama sadržanim u lekovima za lečenje psorijaze. Kao rezultat toga, dejstva terapije mogu da se neutralizuju ili mogu da se pojave ozbiljna neželjena dejstva. Pitajte Vašeg lekara o mogućim interakcijama sa terapijom.
 • Pušenje: često pušenje ili zavisnost od cigareta može da pojača ozbiljnost simptoma, posebno kod žena. Osim toga, pušenje je povezano sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
 • Stres: stresne situacije kod pacijenata sa psorijazom mogu da pogoršaju manifestacjie bolesti na koži. Stres, negativne emocije i svakodnevni problemi mogu da aktiviraju izbijanje psorijaze i doprinesu razvoju ili širenju upalnih lezija na koži. Ako niste u stanju da kontrolišete ili eliminišete stres i primetili ste da Vam se psorijaza pogoršava zbog stresa, posavetujte se sa Vašim dermatologom i posetite psihologa ili psihijatra.
 • Prekomerna telesna težina: pacijenti sa psorijazom su skloniji povećanju telesne težine, koja na kraju može da dovede do gojaznosti. Prekomerna telesna težina može u velikoj meri da oteža lečenje simptoma psorijaze, posebno u kožnim naborima, ispod ruku, grudi ili na preponama. Kod pacijenata sa prekomernom telesnom težinom takođe postoji veća verovatnoća da će oboleti od bakterijske ili gljivične infekcije. Lečenje psorijaze je takođe manje efikasno kod pacijenata sa prekomernom telesnom težinom. To je iz razloga jer standardne doze lekova nisu dovoljne za terapijsko dejstvo kod pacijenata sa prekomernom telesnom težinom. To se odnosi i na biološke terapije. Zbog toga se pacijentima sa prekomernom telesnom težinom, koji boluju od psorijaze, preporučuje da se posavetuju sa stručnjakom za ishranu kako bi se počeli uravnoteženo hraniti.

Nega kože kod psorijaze: preparati koji mogu da pomognu u poboljšanju stanja kože

Psorijaza može da zahvati bilo koji deo tela. Međutim, postoje delovi kože, na kojima simptomi psorijaze mogu da budu blaži ili teži. Važno je da se intenzitet psorijaze može smanjiti prilagođavanjem stila života pacijenta. Ovo su najvažnije promene u stilu života, koje mogu da budu korisne kod pacijenata sa psorijazom:

 • Uvek pažljivo osušite ruke posle pranja i nanesite sredstvo za hidrataciju. Izbegavajte češanje nakon pranja kože. Nemojte češati ili iritirati područja kože zahvaćena psorijazom.
 • Nosite rukavice prilikom obavljanja kućnih poslova, posebno kada koristite hemikalije.
 • Nosite pamučne čarape
 • Nosite udobne cipele sa otvorenim prstima kad god možete.
 • Izbegavajte češanje temena kada perete kosu.
 • Koristite kreme za sunčanje, da biste izbegli opekotine od sunca.
 • Koristite sredstva za hidrataciju (hidratantne i uljne proizvode) svaki dan, posebno nakon kupanja.

Psorijaza noktiju: nega noktiju kod psorijaze – praktični saveti

Ako su Vam nokti izduženi, deformisani i bez sjaja i ako se boja na noktima promeni, te primetite izgled sličan kapljicama ulja ispod ploče nokta, možda imate psorijazu. Ako Vam je dijagnostikovana psorijaza noktiju, trebalo bi da:

 • nokti budu kratki da bi se smanjio rizik od infekcije
 • osušite kožu oko noktiju svaki put kada operete ruke
 • nosite zaštitne rukavice kada radite u bašti, kućne poslove, kada se bavite sportom ili bilo kakvim drugim aktivnostima
 • razmislite o nošenju odgovarajuće obuće na plaži ili bazenu da biste zaštitili noge i prste

EM-109692; 09/2022

Povezani sadržaj

Konvencionalna sistemska terapija
Terapija – Šta Ja Mogu Da Uradim?
Lokalno (topikalno) lečenje