Lokalno (topikalno) lečenje

LOKALNA (TOPIKALNA) TERAPIJA

Lokalna terapija je prva terapijska opcija kod svih pacijenata sa psorijazom. Kod blagih oblika psorijaze, lokalna terapija je osnovni način lečenja. Topikalni lekovi postoje u različitim oblicima, od krema, masti, losiona do gelova ili rastvora za primenu na koži. Lekar opšte prakse ili dermatolog propisuju najpogodniju topikalnu terapiju.

Lokalni (topikalni) lek ima antizapaljenska svojstva smanjujući crvenilo, perutanje i zadebljanja kože na zahvaćenim područjima. Potrebno je topikalni lek naneti direktno na kožu po dobijenim uputstvima lekara. Topikalna terapija se može primenjivati samostalno ili u kombinaciji sa drugim načinima lečenja (fototerapija ili sistemsko lečenje).

Lokalna terapija za psorijazu može da uključi različite preparate kao što su lokalni keratolitici, lokalni kortikosteroidi i analozi vitamina D. Kao terapijski pristup kod perutanja, pacijentima se propisuju lokalni keratolitici kao što su salicilna kiselina ili urea. Pošto se smanji perutanje, nastavlja se sa terapijom antizapaljenskim topikalnim preparatima – kortikosteroidi i/ili kalcipotriol.

Uobičajena lokalna (topikalna) terapija

Uobičajeno poznati kao hranljive i hidratantne masti ili emolijensi, imaju ulogu da omekšaju kožu. Redovna primena će pomoći da se smanji svrab i perutanje, i primenu treba ponavljati najmanje jednom dnevno. Ovo je pogodno za sve pacijente sa psorijazom.

Lokalni (topikalni) keratolitici

Kada se zahvaćena površina peruta, prvi korak u lečenju je da se zaleči ljuštenje ili perutanje. Topikalni keratolitici, kao što su salicilna kiselina i urea, koriste se za lečenje perutanja. Topikalni keratolitik može da se doda takođe drugim lekovima. Salicilna kiselina se koristi u koncentraciji od 5 do 10 procenata u uljanoj bazi ili mastima. 20 procenata u vazelinu se obično koristi kod pacijenata kod kojih se zadebljanja kože javljaju na dlanovima ili tabanima, ili u teškim slučajevima. Kombinacija salicilne kiseline i kortikosteroida može da se koristi u mastima, kremama, losionima i rastvorima za primenu na koži.

Lokalni (topikalni) kortikosteroidi

Lokalni preparati kortikosteroida dostupni su u obliku masti, krema, losiona ili gelova. Oni imaju antizapaljenske i imunosupresivne osobine. Ovi preparati su sigurni i efikasni kada se koriste u terapiji blage do umerene psorijaze i kada ih pacijenti pravilno upotrebljava. Mogu da se koriste i kao dopunska terapija kod pacijenata koji pate od umerene do teške psorijaze. Potrebno ih je naneti na zahvaćene površine, po uputstvu lekara, obično jednom dnevno. Produžena upotreba može da dovede do stanjivanja kože, telangiektazije (vene koje liče na paukovu mrežu) i pojačanog rasta dlaka.

Analozi vitamina D3

Analozi vitamina D3 – obično se prepisuje kalcipotriol - imaju antizapaljenska svojstva, inhibiraju prekomernu deobu ćelija i podstiču normalni ciklus sazrevanja ćelija kože.


Nanose se na zahvaćene površine na trupu ili poglavini (skalpu) jednom dnevno najmanje 6-8 nedelja. Moguće je i da se ova terapija kombinuje sa kortikosteroidima. Produžena upotreba ne dovodi do stanjivanja kože. Nezavisno od njihove dugoročne upotrebe, ne izazivaju stanjivanje kože, što ih čini razumnim izborom.

EM-109692; 09/2022

Povezani sadržaj

Fototerapija
Biološki lekovi
Kako deluju biološki lekovi?
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson