Šta je leukemija?

Šta je leukemija?

Leukemija je rak koštane srži i krvi koji uzrokuje povećanje broja određenih vrsta belih krvnih zrnaca.

Različiti oblici leukemije su klasifikovani u zavisnosti od vrste belih krvnih zrnaca čiji se broj povećao i napredovanja bolesti. Četiri glavna tipa leukemije su hronična limfocitna leukemija (HLL), akutna limfoblastna leukemija (ALL), hronična mijeloidna leukemija (HML) i akutna mijeloidna leukemija (AML). Svaki tip leukemije ima svoje karakteristike i način lečenja.

Leukemija se zove "limfocitna" (ili "limfoblastna) kada se pojavi maligna promena u ćeliji koštane srži, koja formira limfocite (vrsta belih krvnih zrnaca).
Leukemija se zove "mijeloidna" kada se pojavi maligna promena u ćeliji koštane srži, koja bi normalno nastavila da formira crvena krvna zrnca, neke vrste belih krvnih zrnaca i trombocita.

Akutna leukemija je bolest koja brzo napreduje i zahvaćene su nezrele ćelije ili ćelije koje još nisu potpuno razvijene. Ove nezrele ćelije ne mogu da vrše svoje normalne funkcije. Akutna leukemija brzo napeduje i predstavlja agresivni oblik bolesti.
Hronična leukemija je rak krvi koji sporo napreduje, pa je moguć rast većeg broja zrelijih ćelija. Uglavnom, ove zrelije ćelije mogu da vrše neke od svojih normalnih funkcija. Hronična leukemija sporo napreduje, tako da može da prođe mnogo vremena pre nego što je ljudima potrebno lečenje.
Četiri glavna tipa leukemije su dalje klasifikovana u podtipove na osnovu specifičnih karakteristika ćelija. Poznavanje podtipa bolesti pomaže lekaru u proceni koliko brzo će bolest napredovati. Podtip je važan jer pristup lečenju može da varira u odnosu na podtip bolesti.

EM-118457; 12/2022

Povezani sadržaj

Kratki rečnik pojmova
Šta je hronična limfocitna leukemija?
Uzroci i faktori rizika