Savet br. 10

Savet br. 10

Preuzimite aktivnu ulogu u brizi za svoje zdravlje – saznajte više o svojoj bolesti, lečenju i neželjenim dejstvima i budite uključeni u proces donošenja odluke o lečenju.
Održavajte jak sistem podrške – razgovarajte sa prijateljima, porodicom i kolegama o HLL, lečenju i kako mogu da Vas podrže. To će Vam pomoći da razvijete mrežu podrške. Možete se obratiti grupama za podršku pacijentima sa HLL ili internetskim zajednicama za podršku.
Ostanite aktivni i postavite razumne ciljeve – postavljanje realnih ciljeva daće Vam osećaj uspešnosti smisla.
Nagradite sebe - ponekad je teško da se fokusirate na ono što bi trebalo da radite umesto na nešto što volite da radite. Možete da kombinujete oboje tako što ćete sebe nagraditi svaki put kada ostvarite jedan od svojih ciljeva: izađite na ručak, sastanite se sa prijateljima, spremite neko jelo koje volite.

Pravite zdrave izbore – zdravo se hranite, redovno vežbajte, opuštajte se, dovoljno se odmarajte i smanjite rizik od infekcije – to će doprineti Vašem opštem fizičkom i mentalnom blagostanju.
Pronađite vežbe u kojima uživate - lagane vežbe mogu da pomognu u ublažavanju simptoma umora. Nikada nije kasno da počnete da vežbate. Pomoći će Vam da se fizički i emocionalno bolje osećate i da se bolje nosite sa bolešću. Ne zaboravite da razgovarate sa svojim lekarom uvek pre nego što počnete sa novim vežbama.
Pokušajte da održavate težinu u normalnom opsegu prema Vašoj visini - ako ne znate koji je Vaš normalni opseg težine, možete da pitate medicinsku sestru ili lekara. Ako ne možete da jedete velike obroke, jedite češće male porcije. Ili probajte hranljive napitke koji pojačavaju unos energije bez potrebe za konzumiranjem hrane. Ako ste zabrinuti zbog svoje težine, Vaš lekar može da Vam da savet i podršku.
Razmišljate o putovanju? – Razgovarajte sa lekarom o svojim planovima. Lekar i njegov tim će Vam dati savet ako treba da preduzmete posebne mere predostrožnosti (na primer, protiv dijareje ili postupanje na visokim temperaturama). Oni mogu takođe da Vam pruže praktične informacije i kažu gde da pronađete lokalno pomoć za bilo koje neočekivane medicinske slučajeve.
Vaše stanje može da poveća rizik za razvoj infekcija - jak imuni sistem će pomoći u borbi protiv infekcija. Pojačajte imuni sistem zdravom, uravnoteženom ishranom i izbegavajte aktivnosti u velikim grupama ljudi.

EM-118457; 12/2022

Povezani sadržaj