Savet br. 8

Savet br. 8

Suočavanje sa rakom i život sa tom bolešću može biti stresno. Ne postoji 'pravi' način kako živeti sa HLL, svaka osoba ima svoj način izlaženja na kraj sa bolešću i različitim osećanjima.

Verovatno ste doživeli mnoga osećanja kada ste se razboleli – šok, nevericu, anksioznost, tugu, krivicu, usamljenost, ljutnju, itd.27 Vaša porodica, prijatelji i kolege su verovatno doživeli slična osećanja dok su se suočavali s Vašim stanjem i prihvatali činjenicu da ste bolesni.27
Čest je osećaj izolovanosti, pogotovo jer osoba izgleda ‘dobro’, iako je bolesna. Ovaj osećaj može dalje da se pogorša jer izbegavate društvene događaje da biste se zaštitili od infekciju.

Može Vam pomoći razgovor o HLL sa porodicom, prijateljima ili kolegama, kako bi razumeli hroničnu prirodu Vašeg stanja i kako ono utiče na Vaš život, praktično i emocionalno. Objasnite im kojim aktivnostima možete da se bavite, a pri kojima se osećate nelagodno zbog rizika od infekcije ili umora – na primer, ako su prehlađeni, možda biste radije da Vas pozovu telefonom nego da se lično sretnete. Ako podrška porodice, prijatelja ili grupa za podršku pacijentima nije dovoljna, sasvim je normalno (i u redu) da zahtevate dodatnu podršku.

Prvi korak je da razgovarate o svojim brigama sa lekarom koji će moći da Vam da savet o tome s kim da razgovarate i kako da postupate. Grupe za podršku pacijentima često mogu dati dodatni savet i podršku. Možda mogu i da Vas upute kome da se obratite. Lični razgovor sa stručnim savetnikom može Vam pomoći da prepoznate svoja osećanja i pronađete načine kako da izađete na kraj s njima.

Suočavanje s tugom

Česti simptomi tuge: 28

 • Razočaranje
 • Uznemirenosti i plač
 • Izbegavanje prijatelja i porodice i dotadašnjih aktivnosti

Podrška drugih ljudi može pomoći u suočavanju sa tugom, kao i sa drugim teškim osećanjima. Traženje pomoći može da bude lakše kada unapred planirate koga biste mogli da pitate. Odvojite nekoliko minuta da razmislite i zapišete koga biste mogli da pitate.
Ako se osećate preopterećeno ili Vaša osećanja utiču na Vaš svakodnevni život, možete potražiti stručnu pomoć lekara ili terapeuta.

Suočavanje sa anksioznošću

Česti simptomi anksioznosti: 29

 • Često se brinete i teško se opuštate
 • Brže postajete frustrirani i ljuti
 • Imate problem sa spavanjem zato što Vam je um suviše aktivan
 • Teško se fokusirate na stvari
 • Gubite apetit

Saberite se. Pokušajte da primetite kada ste zabrinuti tako što ćete pratiti tragove anksioznosti, kao npr. plitko disanje, osećaj napetosti u mišićima i osećaj uznemirenosti. Vežbe opuštanja mogu da pomognu za ublažavanje ovih simptoma.
Disanje kao metoda opuštanja. Duboko disanje je odličan način za opuštanje i ublažavanje stresa. Evo vodiča koji će vas korak po korak provesti kroz metodu dubokog disanja30. Pokušajte odmah.

Suočavanje s ljutnjom

Česti simptomi ljutnje: 31

 • Razdražljivost
 • Naprasitost
 • Tuga može da bude simptom ljutnje

Pisanje o svojim osećajima - Vođenje dnevnika, može da Vam koristi, uključujući ublažavanje stresa i zabrinutosti. 32 Dajemo Vam nekoliko saveta kako da počnete da vodite dnevnik i kako da ga koristite:

 • Planirajte mirno vreme bez prekidanja svaki dan ili nekoliko puta nedeljno.
 • Počnite da pišete. Pišite o svojim doživljajima tog dana, o mislima koje Vam prolaze kroz glavu ili o svojim nadanjima i strahovima. Nema pravila o čemu i kako da pišete.
 • Pročitajte šta ste prethodno napisali. To Vam može pomoći da bolje razumete svoja ranija iskustva.


27. Macmillan Cancer Support. Cancer and your feelings. September 2014. Dostupno na: https://www.macmillan.org.uk/information-and-support/coping/your-emotions/dealing-with-your-emotions/cancer-and-your-feelings.html. Datum pristupa april 2017.
28. CRUK – coping with sadness. Dostupno na: http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping-with-cancer/coping-emotionally/cancer-and-your-emotions/sadness-and-depression/coping-with-sadness. Datum pristupa septembar 2015.
29. CRUK – about fear, anxiety and panic. Dostupno na: http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/emotionally/cancer-and-your-emotions/fear-anxiety-panic/about. Datum pristupa septembar 2015.
30. NHS – relaxation tips to relieve stress. Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/ways-relieve-stress/. Datum pristupa septembar 2015.
31. CRUK – guilt, blame and anger. Dostupno na: http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping-with-cancer/coping-emotionally/cancer-and-your-emotions/guilt-blame-and-anger. Datum pristupa septembar 2015.
32. Graf, M.C., et al. Written emotional disclosure: a controlled study of the benefitd of expressive writing homework in outpatient psychotherapy. Psychother Res. 2008;18(4):389–399.

EM-118457; 12/2022

Povezani sadržaj

Savet br. 10