Drugi vidovi podrške

Drugi vidovi podrške

Postoje brojne dostupne terapije, a neke služe za otklanjanje bola. Različite terapije vam mogu pomoći da se osećate bolje i da se lakše borite protiv stresa i osećanja depresije ili negativnosti. Budite otvoreni prema različitim oblicima pomoći.

Fizioterapeut će vas naučiti vežbama koje će vam olakšati kretanje i smanjiti nelagodnost ili bol u kostima. Uverite se da je vaš fizioterapeut upoznat sa multiplim mijelomom i posledicama koje ostavlja na skelet. Konsultujte se sa svojim lekarom. Fizioterapija sa tehnikama snažnije masaže i agresivnim pokretima se ne preporučuje.

Ako se pojave problemi u rešavanju svakodnevnih zadataka, radni terapeut vam može pomoći. On će vam pokazati kako možete da ponovite radnju ili je izvedete na različit način. Naučiće vas da koristite posebne alate. Radni terapeut će vas posavetovati o preuređenju vašeg životnog prostora i o radnim navikama.

Ovo je moderna tehnika relaksacije koja će vam pomoći da povežete telo i um. Moći ćete da postignete veću uravnoteženost što će vam pomoći da se bolje nosite sa stresom, strahom, depresijom ili napetošću.

Eutonija nudi otkrivanje novih kvaliteta svakodnevnog života. Uči vas kako da obezbedite sebi potrebno vreme i kako da prihvatite osećaje koji nastaju u telu. Time postajete svesniji dubokih telesnih tkiva i struktura kostiju koje je potrebno ojačati. Ovaj metod se može prilagoditi. Vodi vas korak po korak kako da izgradite i ojačate mišiće.

Joga je vežba u koja vam pomaže da kontrolišete telo i um kroz vežbe opuštanja.

Zahvaljujući različitim oblicima muzike postoje nebrojene mogućnosti za savladavanje psiholoških poteškoća i ublažavanje ili rešavanje raznih problema.

Dostupne su i druge terapije. Njihova svrha ne leži samo u oslobađanju od simptoma već i u poboljšanju zdravlja. Relaksacija, dobro opšte stanje i kvalitet života su krajnji ciljevi. Te terapije su aromaterapije, akupunktura, refleksologija, terapija masažom, reiki i meditacija. Nemojte zaboraviti da snažne masaže nisu pogodne za pacijente obolele od multiplog mijeloma. Može doći do preloma kostiju, a ako je nivo trombocita nizak, može se pojaviti i krvarenje na mestu preloma. Iako se preporučuje fizička aktivnost, savetuje se izbegavanje „agresivnih“ sportova poput skijanja, borilačkih veština, motociklizma itd. Štaviše, pacijenti ne bi trebalo da se bave bilo kakvim teškim ili napornim radom.

Da li se osećate uplašeno ili depresivno zbog multiplog mijeloma? To je uobičajeno i očekivano. Bar jedna od preporučenih terapija može vam pomoći (ili bilo koja druga slična terapija). Ako zbog upornih negativnih misli ne možete da živite normalno, razgovarajte sa svojim lekarom. Možda bi bilo dobro da se konsultujete se psihijatrom ili psihologom. Takođe, postoje i lekovi koji vam mogu pomoći da kontrolišete depresiju i da se nosite sa njom.


EM-118664; 12/2022

Povezani sadržaj

Savet za obavljanje redovne fizičke aktivnosti
Kako da saopštim bliskim osobama da se osećam loše?
Praktična pomoć
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson