Praktična pomoć

Praktična pomoć

Umor (eng. fatigue) je uobičajen simptom multiplog mijeloma i može biti neželjeni efekat lečenja. Osećaj umora takođe može biti izazvan opadanjem broja crvenih krvnih zrnaca što rezultira anemijom.

Osećaj umora uključuje preteran umor, malaksalost ili iscrpljenost, nedostatak daha, loše pamćenje, loše raspoloženje, nemogućnost koncentracije i probleme sa spavanjem.

Uvek obavestite svoj tim lekara ako osećate bilo koje simptome umora jer mogu biti povezani sa anemijom koja se mora lečiti. Tim lekara takođe može razmotriti neke opcije koje bi vam pomogle da savladate umor i malaksalost.

Šta možete da učinite da biste se nosili sa umorom

Hranite se uravnoteženo namirnicama koje su bogate gvožđem i pijte dosta tečnosti. Ako imate problema sa ishranom, tražite svom lekaru da vas uputi kod nutricioniste. Spavajte dovoljno, stvorite rutinu tako što ćete ići na spavanje i ustajati u isto vreme svakog dana. Lagano vežbajte svakog dana – to zapravo može pomoći da povećate nivo energije. Isplanirajte svoje dnevne aktivnosti i odmarajte se u toku dana.

Multipli mijelom utiče na imuni sistem (prirodna odbrana od infekcije i bolesti). Neki od lekova koji se trenutno koriste za lečenje multiplog mijeloma mogu oslabiti imuni sistem. Možda ćete primetiti da ste posebno osetljivi na infekcije – dobijate češće infekcije koje traju duže. Znaci infekcije uključuju povišenu telesnu temperaturu (iznad 38 stepeni Celzijusovih), osećaj groznice i nelagodnosti, drhtavicu, osip, kašalj ili bol u grlu, dijareju, crvenilo ili otok oko rane.

Ako primetite bilo koji znak infekcije, odmah pozovite medicinsko osoblje ili lekara jer je važno da započnu pravilno lečenje.

Šta možete da radite da biste smanjili rizik od infekcije

Redovno perite ruke i izbegavajte da dodirujete svoja usta, nos i oči. Nosite sa sobom i koristite antibakterijski gel da bi vam ruke bile čiste kada ste napolju. Pokušajte da se držite dalje od osoba koje su nedavno bolovale od (ili u blizini nekoga ko boluje od) infekcije kao što su varičela ili grip.

Glavni uzrok oštećenja bubrega je multipli mijelom. Neki lekovi takođe mogu uticati na bubrege. Možete osetiti simptome kao što su stalan osećaj žeđi, mučnina i često mokrenje.

Obavestite medicinsku sestru o tome da osećate neki od ovih simptoma jer će vam pomoći ili će vas uputiti na lekara.

Šta možete da uradite da biste sprečili oštećenje bubrega

Unosite dovoljno tečnosti i pokušajte da pijete 2-3 litra vode dnevno (ako ste na dijalizi, razgovarajte sa medicinskom sestrom ili lekarom).

Kada se ne osećate dobro ili ste pod stresom, možda će vam biti teško da jedete, a to može biti naročito teško tokom lečenja multipog mijeloma. Neki lekovi i tretmani mogu promeniti vaš osećaj ukusa i možda vam neće biti do jela. Ako je lečenje promenilo vašu ishranu i ukus, možda će vam pomoći da jedete male porcije na svakih 2-3 sata dok ne počnete da se osećate bolje. Možda će vam i lekar preporučiti da uvedete neke izmene u svoju ishranu. Na primer, kada postoji povećani rizik od infekcije, neke namirnice povećavaju rizik i potrebno ih je izbegavati. Međutim, neke namirnice mogu povećati imunitet i energetske nivoe, što vas može podstaknuti da ih probate.

Ako je vaš apetit slab, medicinsko osoblje ili nutricionista vas mogu posavetovati o najboljem načinu za povećanje zdravih kalorija u ishrani. Takođe vam mogu preporučiti dodatke ishrani u obliku napitaka koje ćete uzimati između obroka.

Teško vam je da se popnete uz stepenice? Da li tuširanje postaje zamorno? To se može rešiti. Na tržištu je dostupna posebna oprema, a vaš dom se može prilagoditi novoj situaciji. Specijalizovane kompanije nude širok asortiman korisnih alata i opreme. Ovo su primeri neke dostupne opreme: lift za invalidska kolica, oprema za kupatilo sa personalizovanom tuš kabinom, tuš kabina sa stolicom, toaleti za invalide, rukohvati, kreveti za invalide sa specijalno prilagođenim dušecima. Razgovarajte sa svojim lekarom o mogućnosti da iznajmite takvu opremu (npr. štake, invalidska kolica). Raspitajte se o svim mogućnostima koje su vam dostupne.


EM-118664; 12/2022

Povezani sadržaj

Život sa multiplim mijelomom
Nega osobe obolele od multiplog mijeloma
Značaj raznovrsne i uravnotežene ishrane
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson