Podrška

Drugi vidovi podrške

Kako da saopštim bliskim osobama da se osećam loše?

Nekima će biti teško da govore o multiplom mijelomu i da saopšte vesti svojoj deci, unucima, porodici i prijateljima. Knjige napisane na tu temu mogu biti od pomoći.

Drugi vidovi podrške

Postoje brojne dostupne terapije, a neke služe za otklanjanje bola. Različite terapije vam mogu pomoći da se osećate bolje i da se lakše borite protiv stresa i osećanja depresije ili negativnosti. Budite otvoreni prema različitim oblicima pomoći.

Savet za obavljanje redovne fizičke aktivnosti

Svakodnevna fizička aktivnost će vam pomoći da se osećate bolje – i fizički i emotivno. Takođe, može da pomogne u ublažavanju simptoma mnogih bolesti, kao što je multipli mijelom (MM), malaksalost/umor (fatigue) ili osećaj iscrpljenosti koje mogu osetiti mnogi pacijenti.

Praktična pomoć

Praktična pomoć

Umor (eng. fatigue) je uobičajen simptom multiplog mijeloma i može biti neželjeni efekat lečenja. Osećaj krajnjeg umora takođe može biti izazvan opadanjem broja crvenih krvnih zrnaca što rezultira anemijom.

Život sa multiplim mijelomom

Značaj raznovrsne i uravnotežene ishrane

Da bi normalno funkcionisalo, telu su neophodne sve vrste hranljivih materija (nutrijenata). Neke od njih obezbeđuju energiju ćelijama za rast i razmnožavanje, druge omogućavaju obavljanje normalnih hemijskih procesa ćelija, a neke imaju zaštitnu ulogu.

Nega osobe obolele od multiplog mijeloma

Mora se imati na umu da se pacijent suočava sa 'ličnim putovanjem' kada je reč o prihvatanju bolesti i obrađivanju svega onoga što ona podrazumeva kako u smislu životnih perspektiva tako i u smislu potrebe za podvrgavanjem terapijama koje mogu da izmene uobičajene lične i radne navike.

Život sa multiplim mijelomom

"Uvek sam vodio zdrav način života: nisam pušio, bio sam aktivan i zdravo sam se hranio. Zbog toga stalno ostaje pitanje – zašto baš ja. Međutim, odgovor ne postoji. I, tako, nema nikakvog drugog izbora osim suočavanja i borbe sa bolešću". Martin, 73 godine

EM-118664; 12/2022